Ужички кајмак

Близу је поноћ. Био сам заспао с клинцима. Врућина је несносна. Толика да имам повишену температуру, триеседам-нешто. Мада, није само спарина. За викенд смо се били евакуисали у планине. А тамо речица горска, чиста и бистра. Купали смо се, ронили; Вера је понела и пераја! Малиша нашег фројнда, који нам је место и предложио, био је кењкав, три-четири бљуце у два сата, ал’ деца к’о деца, преврну све за пар сати, и разболе се најстрашније и, тек одједном, оздраве.

Е, сад, то је било у недељу, а ја данас у погону мало-мало, па у клоњу. Не спавам добро. Али, није врућина крива; једноставно живим живот ноћобдије. Тад је све мирно, тада сви спавају, а моје мисли, најзад, траже свој ћошак. И добро, могао бих да их игноришем, није ни први, ни последњи пут, али онда сва та лабилна равнотежа, наилазећи на најмањи каменчић, зглајзава. Питала ме једна другарица, она је, знате, вештица и воли алкохол и ноћ, и вриштеће кармине за питоме дечаке; једном сам јој коментарисао неку пијанску фотографију и питала ме шта то значи, то, зглајзава, и тада сам јој некако то био објаснио, али вама, па нисмо ваљда до тог дошли?

И добро, да  бих се изборио за стабилну равнотежу, морам, ја морам да на дан назидам ноћ, и како бих другачије, него игром. Игром са својим дечаком и облаком који тражи своју планину да на њу спусти јутарњу росу, знаш на шта мислим? Ако себи ниси добар, никоме никад и нигде нећеш бити добар. А ја сам, претпостављам, сувише пута ношен лажним племенитим осећањима, себи ускраћивао сопствени свет, овај унутра, ваљда сам препио батина у критичном добу. На улици, не. До тада сам већ и ја научио да кажњавам, тако да је, вероватно, само из положаја обрва севало упозорење да тражим разлог да излијем туђи гнев на туђу грбину. И, видиш, сувише сам времена провео у туђини.

И сад, касни је сат, и ја бих да се играм, не да ти се вајкам о тужном детињству, јер, уопште није било тужно. Само, схватио сам да тог измета из залеђених секунди ишчекивања још има, а дечица не би требало да… Ма, ни грам! Зато, тук на лук. Каменом на Голијата. И, да ти кажем, то ради… Поезија живота излизана је већ фраза, али у бити храни као она излизана кашика кајмака. Јер, није важан алат, кајмак треба да буде ужички. Мастан и сластан. Од слободне животиње, бабином руком сакупљан. А ово, паковање, картон и пластика, то само храни нашу пропаст, јер је реч „комотно” постала она реч коју је нови бог изговорио првог дана.

А да те питам нешто поштено? Колико пута си пререзао гркљан животињи чије си месо појео? А знам да волиш роштиљ. Волим га и ја, да се разумемо. Ваљда зато што му неко пре тога ископа око, и ишчупа језик. Где су ти муда, фрајеру? Иди у шуму, па се тамо бори са дивљачи ко ће преживети дан. Још једно јаје на око?

Отворила се, ваљда, она туђина и хтела би да ми прождере и овај тренутак ноћне милости. Бежи, Издате, у воду!

Јутрос сам се пробудио у 5:46. У 6:00 кнап, требало је да већ будем у погону. 15 је километара између та два света, сећаш се? Пријатељи су ми неки оставили ауто да им заливам мачку док су на одмору, па сам кренуо у трку против казаљке. Срећом, град је П У С Т у то време и зујао сам француским турбо дизелом. Чак су и семафори позеленели од грча на мом лицу. Трансформисан и појачан својим новим ХТЗ ципелама куцао сам своју „картицу добродошлице” у 6:10.

Поука приче? Не можеш да легнеш у 4:00 и да нормалан изађеш из куће у 5:46. А ја инсистирам. Знам, морам да се чувам. Знам и то да морам да учествујем у циркусу, али више волим да сам кловн, или тетка на трапезу, него укротитељ лавова. Животиње не треба попреко гледати. Ни децу. Нарочито ако су још увек у вама.

Одох да пишем.

5 thoughts on “Ужички кајмак

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s