Ко има – тај буде, а ко буде – тај нема

   Лопта је савршена играчка. На страну то што је универзални феномен, мислим – Универзум их је препун. Али, чак и у својој најмањој манифестацији, Скочици Лоптици, многом је детету донела среће; свако ко је се је дохватило, физически, или морално, није могло а да не цикне, бар три пута, од радости.

   Али, ја бих сада о једном лоптастом рођаку, једном ветропиру – Балону.

   Грабећи на точку, неки дан, низ улицу, видим на тротуару, па делимично и на самом коловозу, како у реалном времену (оном што је између подреалног и надреалног) преда мном Фридрих Ниче ничу тезге разних намена, углавном из рода Мамипаре. Тамо даљше видим и саобраћајке који шаљу саобраћај код мајке – затвара се улица.

   – Шта с’дешава? – упитах чичу јарко румених, типа Деда Мраз, образа (и овде су, изгледа, почели да ваљају Шумадијски чај™).

   – Како шта? Festa della strada…

   – Aaa…🚲 – и кретох слалом помеђу тезги.

   Укратко, једном годишње свака улица има право да се затвори на поподне и вече због „комерцијантских разлога”, све под маском рекреације и добре забаве.

   И добро, ту се изнесе за јести, пити, подригнути. Али је ту највише, у ствари, Лажипара – кинеске робе која, као, треба да анимира плебс, поготово најмлађи његов изданак, који пре него ли научи рећи „мама”, или „тата”, „пица”, или „пршута”, изговара – „Моје!” Таква је клима. Овде нема оне дилеме – „имати, или бити”. Ко има, тај буде, а ко буде, тај нема.

   Одједном, уши ми запара некакво скичање и шиштање. Кад оно – неки балонџија на компресор надувава робу. И одма’ сам вид’о да то ради без разумевања, механички.

   И тада, и онде, ја чврсто одлучим да се на следећој уличарској фешти појавим и ја са сточићем, и да свој деци, колико год их буде било, дувам балоне док ме уши не заболе – ма – док ми се не занебеса. Јер, балони, топлим дахом испуњени, лете у више сфере, више од Сунђер Боба, више и од Спајдермена. Обичан, жути, чак не ни црвени балон, моћнији је од свих хелијумских заједно. Запамти то, баба, када следећи пут желиш унучету да докажеш љубав.

   Е, сад, ако је у игри iPad, то је други пар чарапа…

Точак среће се окрећеКришка лубенице

One thought on “Ко има – тај буде, а ко буде – тај нема

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s